Met een geheim bevel heeft de Amerikaanse president Obama veiligheidsdiensten opgedragen een lijst met buitenlandse doelwitten te maken die de VS zou kunnen hacken. Dat meldt de Britse krant The Guardian, dat het bevel in handen kreeg. Het bevel telt 18 pagina's en is in oktober 2012 gedaan, maar bleef tot nu toe geheim.

Tegen de doelen zou een cyberaanval uitgevoerd moeten worden onder het overheidsprogramma Offensive Cyber Effects Operations (OCEO). Daarbij zou het gaan om 'unieke en onconventionele mogelijkheden om de nationale doelstellingen van de VS over de hele wereld na te streven', aldus het bevel. De cyberaanvallen zouden ook tegen doelwitten in eigen land kunnen zijn, maar daarvoor moet Obama toestemming geven.

China en Stuxnet

De Chinese regering meldde deze week al dat er cyberaanvallen vanuit de VS zijn uitgevoerd. Obama spreekt dit weekend met de Chinese president Xi Jinping over onder meer dit onderwerp. Een belangrijke veiligheidsadviseur van Obama riep China in maart nog op te stoppen met de grootschalige diefstal van data vanaf Amerikaanse computers en zich houden aan "acceptabele gedragsnormen in cyberspace", vindt het Witte Huis.http://webwereld.nl/beveiliging/59529-obama-waarschuwt-china-stop-cyberaanvallen.

In het verleden zou de VS al hebben meegedaan aan de ontwikkeling van de Stuxnet-worm die was gericht op het schade toebrengen aan Iraanse nucleaire centrales. Obama zou opdracht hebben gegeven voor de Stuxnet-aanval op Iran, schreef de New York TImes vorig jaar. De president hoopte zo een oorlog tussen Israël en Iran te voorkomen.

Spionageprogramma

Vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse overheid een geheim spionageprogramma genaamd PRISM heeft waarbij het in real-time communicatie zou kunnen onderscheppen van servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven. PRISM zou alleen worden ingezet tegen niet-Amerikanen. Obama heeft dat beleid vrijdag in een reactie verdedigd als legaal en noodzakelijk in de strijd tegen het terrorisme.