De eerste, maar ongetwijfeld niet de laatste rechtszaken over de speelnetpraktijken van de geheime dienst NSA zijn een feit. Drie klagers zijn bij de rechtbank in Washington een zaak begonnen vanwege schending van grondwettelijk beschermde rechten zoals privacy, meningsvrijheid. Het specifiek om de massatap die NSA heeft bij de telecomprovider Verizon. Die onthulling kwam vlak voor de PRISM-scoop van de Guardian.

Behalve Verizon en de NSA zijn ook het Ministerie van Justitie, president Obama en openbaar aanklager Eric Holder persoonlijk aangeklaagd, meldt Computerworld.com.

Daarnaast is ook burgerrechtenbeweging ACLU een rechtszaak gestart in New York. De kwestie kan vanwege de staatsrechtelijke controverse wel eens bij de Supreme Court belanden, meldt de New York Times.

Ophef in Nederland

De onthullingen leiden ook tot onrust in Nederland. SP-Kamerlid Ronald van Raak stelt Kamervragen over vergelijkbare projecten van de AIVD, genaamd Argo 2n en Symbolon. Een oud-AIVD’er stelt tegenover de Telegraaf dat de AIVD actief meewerkt aan PRISM. Minister Opstelten gaat vooralsnog niet inhoudelijk in op vragen en kritiek, de bal ligt nu in eerste instantie bij de Europese Commissie, aldus de bewindsman.