Dat valt op te maken uit een evaluatie door het Witte Huis van de mislukte terreuraanslag, schrijft Wired dit weekend. Het probleem zat hem volgens het Witte Huis niet zozeer in het delen van informatie of de toegang tot gegevens door analisten en medewerkers die lijsten van gezochten personen in de gaten moeten houden, maar wel in de databases en de dataminingsoftware.

"Informatietechnologie binnen de anti-terrorisme gemeenschap legde niet naar behoren de juiste verbanden, die analisten relevante dreigingsinformatie had moeten geven", staat in het rapport dat eind vorige week werd gepresenteerd.

Spelfout

Zoektools van de Amerikaanse autoriteiten bleken bijvoorbeeld niet om te kunnen gaan met een spelfout in de naam van Umar Farouk Abdulmutallab, de Nigeriaanse terreurverdachte die tijdens Eerste Kerstdag explosieven probeerde te ontsteken op de vlucht van Schiphol naar Detroit.

President Barack Obama heeft de nationale co├Ârdinator van de inlichtingendiensten bevolen om het 'verbeteren van informatietechnologie op te schroeven'. Volgens Obama zijn verbeteringen nodig op het gebied van het automatisch ontdekken van informatie, database-integratie, zoekacties in meerdere databases tegelijk en het leggen van verbanden tussen persoonsgegevens en gegevens van inlichtingendiensten.

Te laat zoeken

Personeel dat verantwoordelijk was voor het in de gaten houden van de opsporingslijsten zocht ook te laat in de beschikbare databases op Kerstdag, aldus het Witte Huis. Het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid voerde de namen van de 253 passagiers pas in terrorismedatabases in toen het vliegtuig al in de lucht was.