De regering Obama pleit er bij de hoogste Amerikaanse rechter voor dat de politie geen rechterlijke toestemming nodig heeft voor het doorzoeken van een mobiele telefoon (PDF). De kwestie is zeer precair, omdat onduidelijk is welke juridische status een mobieltje heeft.

Voor het doorzoeken van een computer heeft de politie bijvoorbeeld wel een ‘search warrant’ nodig, maar voor het doorzoeken van notitieboekjes, agenda’s en zelfs semafoons niet, meldt de Washington Post.

Adresboek mobiel verraadt thuislocatie

De zaak draait om een man die werd veroordeeld wegens drugshandel. Bij zijn aanhouding doorzocht de politie de gespreksgeschiedenis in zijn mobiel om zijn vaste telefoonnummer te achterhalen, dat vervolgens leidde naar een adres waar inderdaad drugs werd gevonden.

In hoger beroep oordeelde de rechter echter dat het doorzoeken van de mobiel door de politie zonder bevel in strijd was met het Vierde Amendement van de Amerikaanse Grondwet: het verbod op onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames.

Nu ligt de zaak bij de Supreme Court en bemoeit het Witte Huis zich ertegenaan. Een bevel voor het doorzoeken van een mobiel is niet nodig, vindt de regering. Naar verwachting wordt de zaak volgend jaar beslist.