Een select groepje techreuzen krijgt deze vrijdag nogmaals tekst en uitleg van de Amerikaanse president Obama over de spionagepraktijken van inlichtingendienst NSA. De onstuitbare onthullingen via klokkenluider Snowden verleidden onder meer Facebook-CEO Mark Zuckerberg en Larry Page, opperbaas van Google, de afgelopen week tot geklaag in het openbaar.

Het onbegrip voor de spionagepraktijken groeit met de dag. Dit terwijl de politieke patstelling over de beloofde hervormingen van de NSA het datagraaien nog altijd vrij spel geeft.

Zuck belt Obama

Zuckerberg bekende Obama zelfs gebeld te hebben. In een blogpost op zijn eigen sociale netwerk uitte hij zijn frustraties over "de bedreiging" die zijn eigen overheid blijkt voor het vertrouwen en de veiligheid van internetgebruikers.

Ook Google-CEO Page hekelde de geheimzinnigheid van zijn overheid tijdens een TED-conferentie in Vancouver. Page denkt dat democratie onmogelijk is wanneer Google zijn gebruikers moet beschermen tegen de overheid en tegen zaken waarover nooit vooraf gesproken is.

Yahoo ook uitgenodigd

Voor dat laatste komt mogelijk snel een oplossing. Officials van het Witte Huis bevestigen aan de politieke nieuwssite Politico dat Page net als Zuckerberg en ook Yahoo-CEO Marissa Mayer uitgenodigd is voor een persoonlijke gesprek over privacy, technologie en inlichtingen. In december werd ook al gesproken, toen was ook Twitter-CEO Dick Costolo aanwezig.