De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden gaan voor hervormingen zorgen bij inlichtingendienst NSA. President Obama stopt de onbeperkte NSA-toegang tot metadata van Amerikaanse telefoongesprekken. Zonder tussenkomst van rechter mag deze database niet worden doorzocht. Er komt meer transparantie en waarborgen, zegt een hooggeplaatste official van het Witte Huis die anoniem wil blijven, tegen persbureaus Reuters en AP.

Vanmiddag om 17.00 uur Nederlandse tijd komt Obama met een verklaring over de NSA-onthullingen. Daaruit zal nog niet blijken wat hij precies van plan is met het mandaat van inlichtingendienst buiten het thuisland. Na de ophef over het afluisteren van de Duitse bondskanselier zei Obama dat er "aanvullende maatregelen" nodig zijn op de Amerikaanse spionagepraktijken. Maar welke?

Derde partij

In december adviseerde een speciale commissie dat het beheren van de grote hoeveelheid beschikbare data in handen moet komen te liggen van een derde partij, zoals bij de telefoonmaatschappijen. Volgens de anonieme bron komt Obama straks niet met een voorstel wie dat in de toekomst precies moet gaan doen.

Wel gaat hij aankondigen dat er een onafhankelijke advocaat wordt geplaatst bij het geheime gerechtshof dat toeziet op de naleving van spionagewet FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act). Die zal het publieke belang in ogenschouw nemen wanneer de NSA toestemming vraagt voor spionage.

Meer advies

Obama gaat nu eerst zijn procureur-generaal Eric Holder, het Congres en de Amerikaanse inlichtingendiensten vragen om advies. Op 28 maart wordt het afluisterprogramma opnieuw geautoriseerd. Dan moeten de exacte hervormingen tot in detail duidelijk zijn.

Kijk live mee om 17.00 uur naar de toespraak van Obama op C-SPAN: Live Video - C-SPAN | C-SPAN Lees ook: NSA slurpt bijna 200 miljoen sms-berichten per dag