Europarlementariër Sophie in ’t Veld wil dat president Obama in persoon tekst en uitleg geeft in het Europees Parlement over het spioneren van Europese burgers en diplomaten in het kader van het omvangrijke PRISM-programma. In dat programma tapt de geheime dienst NSA van de Verenigde Staten het internet- en telefoonverkeer wereldwijd af.

Europol moet PRISM onderzoeken

Daarnaast moet er een parlementair onderzoek komen naar PRISM, en los daarvan nog een onderzoek van de nieuwe cybersecurity-eenheid van Europol, gevestigd in Den Haag. De toepassing van Amerikaanse wetten in Europa moet stoppen, zegt In t Veld. Overeenkomsten als de overdracht van passagiersgegevens (PNR) en bankgegevens (SWIFT) moeten worden opgeschort of gestopt. Safe Harbour moet worden afgeschaft en de onderhandelingen met Amerika over gegevensbescherming op ijs gezet worden.

Aankomende donderdag debatteert het Europees Parlement over het PRISM-schandaal en de relatie met Amerika in combinatie met de ontwerpwet gegevensbescherming, waar het parlement nu al enige tijd mee bezig is. In ’t Veld pleit nu voor een anti-FISA-paragraaf in die databeschermingswet. FISA is de Amerikaanse wet waarmee data van buitenlanders op te vragen is bij providers als Google en Microsoft. Die anti-FISA-bepaling zat al eens eerder in de ontwerpwet, maar werd op aandringen van de VS weer geschrapt.