Het nieuwe plan maakt deel uit van een bredere binnenlandse veiligheidsstrategie, die de regering van de Amerikaanse president op de geheel herziene Witte Huis-website heeft geplaatst.

Cybertsaar

Op cybergebied gaat het vooral om het beschermen van IT-netwerken en systemen van chemische en elektrische installaties en het voorkomen van cyberspionage, zo meldt The Register. Er moeten nationaal geldende standaarden komen voor de beveiliging van data en bedrijven moeten verplicht worden datalekken te melden. Verder zal er een 'cybertsaar' worden aangesteld, die rechtstreeks aan president Obama rapporteert. Wat diens exacte rol zal zijn, is nog onduidelijk.

Obama had deze cyberstrategie in grote lijnen al aangekondigd tijdens een toespraak in juli 2008. Hierin zei hij onder meer dat hij als president cyberveiligheid bovenaan de agenda zou zetten, "waar het hoort te staan in de 21ste eeuw", aldus Obama. Sindsdien heeft een groep van ruim 60 veiligheidsdeskundigen uit de overheid en het bedrijfsleven hierover nadere aanbevelingen gedaan. Volgens het Center for Strategic and International Studies' Commission on Cybersecurity, dat het definitieve plan opstelde, zal er een nieuwe afdeling voor cyberveiligheid in het Witte Huis moeten komen.

BlackBerry en BSA

Ondanks de grote aandacht voor computerveiligheid mag Obama zijn geliefde BlackBerry houden, hoewel dit apparaatje niet voldoet aan de vereiste veiligheidsstandaard voor een president. Slechts een beperkt groepje mensen mag met Obama communiceren via zijn BlackBerry. Alle berichten en kattenbelletjes vallen onder de Presidential Records Act, zodat deze moeten worden bewaard en via de Freedom of Information Act zelfs openbaar gemaakt kunnen worden.

Vandaag werd eveneens bekend dat Obama een topman van de piraterijbestrijder BSA, Neil MacBride, op een hoge post bij het ministerie van Justitie heeft benoemd. MacBride was onder meer verantwoordelijk voor het BSA-programma waarbij tipgevers van vermeende softwarepiraterij een beloning ontvingen.

Eerder kreeg ook RIAA-advocaat Tom Perrelli een hoge baan bij justitie van Obama. Wat Obama's plannen met het copyrightstelsel zijn, is nog onbekend, maar hij heeft indertijd wel een 'herziening' in het vooruitzicht gesteld.