Met het plan wil Obama de inlichtingendienst in ieder geval in Amerika zelf hervormen. De belofte hiertoe kwam al in januari tijdens een half uur durende toespraak over de NSA-affaire. Voortaan bewaren de telefoniemaatschappijen zelf alle metadata, die na tussenkomst van een rechter kan worden opgevraagd door de NSA.

Eén uitzondering

Er is een uitzondering op deze nieuwe regel. In noodgevallen, dat wil zeggen zaken van acute nationale veiligheid, mag de geheime dienst wel zonder rechterlijk bevel data opvragen.

De geheime dienst heeft op dit moment nog altijd onbeperkt toegang tot alle metadata van telefonie in de VS. Dit huidige programma loopt in ieder geval nog 90 dagen door. In een statement meldt Obama dat hij het wetsvoorstel zo snel mogelijk door het Congres goed wil laten keuren.

Bewaarplicht verkort

Onderdeel van het plan is dat de telefoniemaatschappijen de metadata voor dezelfde periode bewaren zoals ze al deden. Die periode staat volgens The New York Times op 1,5 jaar. De NSA bewaart metadata momenteel 5 jaar. Daarnaast moeten de telco's "technische ondersteuning" bieden aan de NSA zodat informatie bij opvragingen gemakkelijk doorzoekbaar is.

Obama heeft altijd stellig ontkend dat de NSA lukraak privé-communicatie afluistert. "Hun professionaliteit speelt een essentiële rol in het beschermen van het land", zei hij daarover in januari. Wat betreft het buitenland is er, los van de belofte te stoppen met afluisteren van staatshoofden van bevriende naties en bondgenoten, nog niets veranderd.