Wie zich op de hoogte wil stellen van het 'seksschandaal' van Obama krijgt het advies om een link naar een video aan te klikken. Gebruikers die dat doen, krijgen inderdaad een veertien seconden durende pornovideo te zien. Tegelijkertijd wordt er echter malware geïnstalleerd op de pc van de kijker, zo waarschuwt Websense.

Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse presidentskandidaat de hoofdrol speelt in een spamrun. In augustus circuleerde er al een bericht met het nepnieuws dat de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, John McCain, Paris Hilton zou hebben gekozen als running mate (zie het rapport The State of Spam van Symantec, pdf). Evenals het Obama-bericht bevatte de McCain-spam een link naar een site met malware.

De politieke spamruns zijn vermoedelijk nog niet voorbij. Eind vorige week waarschuwde het security-bedrijf MX Logic al dat de hoeveelheid kwaadaardige spam met nepnieuws over de Amerikaanse (vice-) presidentskandidaten in de aanloop naar de verkiezingen van 4 november zal toenemen. MX Logic wijst erop dat de campagneteams van Barack Obama en John McCain zelf ook op grote schaal gebruikmaken van e-mail, bijvoorbeeld om geld in te zamelen of om sympathisanten op te roepen om actief te worden. Bron: Techworld