Obama sprak vrijdag in het Witte Huis onder meer met Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, Netflix-oprichter Reed Hastings, Google-bestuurslid Eric Schmidt, Dropbox-ceo Drew Houston en Box-ceo Aaron Levie. Aanwezig bij het overleg waren ook meerdere bewindslieden en hoge ambtenaren, onder wie vice-directeur Rick Ledgett van inlichtingendienst NSA.

Kritiek Facebook

Volgens een Facebook-woordvoerder was het 'een eerlijk gesprek over de inbreuk van de overheid op internet en de impact op het vertrouwen van mensen in een vrij en open internet'. "De stappen die de Amerikaanse regering heeft genomen om zijn spionagepraktijken te hervormen zijn simpelweg niet voldoende. Mensen over de hele wereld moeten erop kunnen vertrouwen dat hun informatie veilig is en Facebook zal er bij de Amerikaanse regering op blijven aandringen om meer transparant te zijn en burgerrechten beter te beschermen", aldus Facebook in een verklaring aan media.

De ontmoeting vond plaats nadat Mark Zuckerberg een week geleden schreef dat hij persoonlijk bij Obama over de aftapschandalen had geklaagd.

Opslag metadata

Komende week komt de Amerikaanse regering met een nieuw voorstel om het massaal verzamelen van metadata van telefonie te hervormen. Volgens een adviesrapport zouden telefoonbedrijven of een derde partij de metadata moeten bewaren, maar de telecombranche ziet dat niet zitten vanwege de kosten en de impact op de relatie met zijn klanten. De deadline voor het voorstel rond metadata is 28 maart.

Big Data

Obama sprak vrijdag met de ceo's ook over de maatschappelijke impact van 'big data', waar de Amerikaanse overheid momenteel onderzoek naar laat doen. Er moet volgens de president een balans zijn tussen een 'vrije stroom van informatie die leidt tot innovatie en mogelijkheden voor bedrijven maar ook een beperking van de privacyrisico's'. Vrijdag startte het Witte Huis een online opinie-onderzoek waarin burgers wordt gevraagd of ze inlichtingendiensten, bedrijven en universiteiten met hun privé-data vertrouwen.

Michelle Obama en Chinese censuur

'First lady' Michelle Obama sprak intussen zaterdag bij een bezoek aan de Chinese hoofdstad Beijing tweehonderd studenten toe en zei dat 'open toegang tot informatie' een universeel mensenrecht is. Daarbij uitte ze indirect kritiek op de internetcensuur in China.