Deze harde woorden zijn geuit in een speech van Tom Donilon, de nationale veiligheidsadviseur van Obama. Dit is volgens de New York Times de eerste openbare confrontatie met China over cyberspionag. De waarschuwing aan het Aziatische land komt enkele dagen nadat de Chinese regering met kracht elke verdenking op cyberspionage afwees. Maar het Witte Huis zet nu druk op het van cyberaanvallen verdachte land.

Diefstal van intellectueel eigendom

De Amerikaanse regering eist drie acties van China. Ten eerste openbare erkenning van de urgentie van de problematiek. Ten tweede de belofte om hackers in China op te sporen. En ten derde de bereidheid om deel te nemen aan een dialoog om tot wereldwijde standaarden te komen.

"Amerikaanse bedrijven maken zich in toenemende mate zorgen over de geavanceerde en zeer gerichte diefstallen van gevoelige bedrijfsinformatie en intellectueel eigendom via digitale inbraken vanuit China. Dat gebeurt op een ongekende schaal", zegt Donilon. "De internationale gemeenschap kan dat niet tolereren."

China: wij zijn grootste slachtoffer van hackers

China heeft summier gereageerd op de waarschuwing van de regering Obama. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat via een woordvoerder wetem dat het tegen internetaanvallen is en dat het een constructieve dialoog wil met de Verenigde Staten en andere landen over beveiligingsproblemen op het internet. China heeft in de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd zelf het grootste slachtoffer te zijn van cyberaanvallen. Dat heeft de grootmacht begin 2010 al geroepen.

Donilon zei verder dat Amerika alles zal doen dat wat in zijn macht ligt om de nationale netwerken van de VS te beschermen, net zoals de kritieke infrastructuur en eigendommen van overheden en bedrijven. In een rapport van het Pentagon stond vorige week nog genoemd dat de Verenigde Staten ook atoomwapens moet kunnen inzetten als het niet opgewassen is tegen een complete en grootschalige cyberoorlog met een land.