Na het mislukken van het invoeren van de cybersecuritywet overweegt Obama een executive order om het pakket aan maatregelen alsnog in te voeren. Met een zo'n bevel kan de Obama een actie uitvoeren zonder de specifieke toestemming van het Congres.

Te belangrijk om te wachten

Meestal zijn executive orders bedoeld om een overheidsinstantie te dwingen bestaande regelgeving direct aan te passen. Zo'n bevel is daarom een middel om rechtstreeks regels in te voeren die instanties als de NSA en Homeland Security aansturen. Zo geeft een executive order van vorige maand de federale overheid de macht om internet stil te leggen tijdens een noodsituatie.

“De president is vastbesloten er alles aan te doen om ons land te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen", zegt Obama's woordvoerder Jay Carney in de politieke krant The Hill. Volgens Obama zijn sommige issues te belangrijk om te laten wachten in het Congres. Bovendien is de behandeling van de cybersecuritywet zodanig vertraagd dat er een andere president in het Witte Huis kan zitten tegen de tijd dat de president de wet moet tekenen.

Vertragingstactieken

Volgens Carney is de huidige regelgeving niet toereikend en moet er daarom snel iets gebeuren. “In de nasleep van de besluiteloosheid van het Congres en de vertragingstactieken van de Republikeinen, zitten we nog steeds vast aan verouderde en ontoereikende regels. De wet zou dit hebben opgelost."

De cybersecuritywet bleef vorige week steken in de Amerikaanse Senaat. Omdat het nu zomerreces is en na deze vakantie de verkiezingen voor de deur staan, heeft de wet dit jaar weinig kans van slagen. Bovendien zou een nieuwe president in januari zijn veto kunnen uitspreken over de wet waar Obama voorstander van is.