De Democratische senator Joe Lieberman is een van de indieners van het nieuwe wetsvoorstel dat bedrijfsnetwerken moet beschermen tegen cyberaanvallen. Het voorstel stelt president Barack Obama in staat bedrijven te verplichten tot het uitrollen van beveiligingsupdates.

Bovendien kan Obama volgens het wetsvoorstel een 'cybernoodtoestand' afkondigen, die noodmaatregelen mogelijk maakt. De Amerikaanse overheid kan in die situatie geen bedrijfsnetwerken overnemen. Eerder was een dergelijke 'machtsgreep' nog wel voorzien in het wetsvoorstel.

Infrastructuur beschermen

De wet, Protecting Cyberspace as a National Asset Act, is bedoeld om belangrijke it-diensten te beschermen. Dit omvat onder meer banken, nutsvoorzieningen, transport en telecommunicatie. Die voor het land cruciale diensten lopen ook gevaar door veroudering. Dat kan beperkingen opleveren, maar tevens hackaanvallen makkelijker maken. Zo is het Amerikaanse luchtverkeersleidingssysteem sterk verouderd en onveilig.

Bij ernstige aanvallen op deze kritieke infrastructuur kan de president speciale maatregelen nemen. Netwerken die horen bij de kritieke it-infrastructuur moeten aan bepaalde beveiligingsvoorwaarden voldoen. Daar schort het tot op heden nogal aan. "De pogingen van de overheid om computernetwerken te beveiligen zijn onsamenhangend, onderbezet en ondergefinancierd", aldus Lieberman.

Ict-branche uit kritiek

Vanuit de Amerikaanse ict-branche klinkt al kritiek op het voorstel, schrijft Nextgov.com. "Het is onredelijk te denken dat de overheid beter weet hoe netwerken zijn te beveiligen dan de eigenaren en beheerders zelf", reageerde vice-president Robert Dix van Juniper Network. Hij is kritisch over de top-down benadering van het wetsvoorstel.