Obama vertelde vrijdag in een interview op nieuwszender CNN dat hij niet van plan is zijn Blackberry weg te doen. Eerder werd bekend dat de inlichtingendiensten liever zouden zien dat Obama zijn Blackberry inleverde na zijn aantreden als president.

Het gebruik van de smartphone en met name het privé-mailadres dat eraan is gekoppeld, zou te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Ook moet volgens de Amerikaanse archiefwet alle e-mailcommunicatie van de president bewaard blijven.

Tegen CNN zei Obama dat hij graag via zijn Blackberry in contact blijft met mensen buiten zijn Washingtonse kring om zo te horen wat er in het land speelt. "Ik denk dat het mogelijk is om deze toestellen te blijven gebruiken. Ik ben al langer in de veronderstelling dat alles wat ik per e-mail schrijf op CNN zou kunnen belanden. Dus ik zorg ervoor dat ik eerst nadenk voordat ik op 'verzenden' druk."

'Meer stemmen horen'

Volgens Obama is de Blackberry een van de middelen die hij inzet om in contact te blijven met mensen uit alle delen van Amerika. "Ik wil meerdere stemmen kunnen horen, ook van mensen die niet direct voor mij werken." Een woordvoerder van het Witte Huis reageerde vrijdag tegenover persbureau Associated Press dat er officieel nog geen beslissing is genomen over Obama's Blackberry.

De beveiligingsrisico's rond het Blackberry-gebruik van Obama werden vrijdagavond direct weer duidelijk toen de aanstaande president zijn toestel liet vallen toen hij uit zijn limousine stapte. Een fotograaf van AP legde het voorval vast. Een medewerker van de inlichtingendienst haastte zich de Blackberry en de losgeraakte accu van de grond te rapen en hem aan Obama terug te geven.