Teleurstellend door het achterwege laten van veel hete hangijzers. Dat is wat onder meer de grote techbedrijven en privacyvoorvechters schrijven in een reactie op de langverwachte NSA-speech van president Obama. Met name het zwijgen over de verzwakte encryptie, transparantie bij dataverzoeken en het beschermen van klokkenluiders zet veel kwaad bloed.

Lees ook:

Obama belooft: we zullen hervormen 'Obama maakt einde aan onbeperkt grasduinen NSA'

Een coalitie van een aantal grote Silicon Valley-bedrijven eist meer. In een gezamenlijk verklaring zeggen onder meer Microsoft, Google, Apple en Facebook dat hoewel de presidentiële toespraak in de kern een positieve stap voorwaarts is, er nog altijd een aantal cruciale details moeten worden aangepakt. Samen willen ze met het Reform Government Surveillance-programma met name meer transparantie over dataverzoeken en een einde aan het limietloze datagraaien van de overheid.

De privacyvoorvechters en techmedia gaan een stap verder in hun kritiek. Volgens de digitale rechtenorganisatie EFF scoort Obama's verklaring op vrijwel alle punten een dikke onvoldoende. De gerenommeerde tech-nieuwssite The Verge vindt het vooral onbegrijpelijk dat Obama niets heeft gezegd over het bewust verzwakken van encryptie-standaarden (operatie 'Bullrun'), het toezicht op het handelen van de NSA en het herstellen van het vertrouwen in Amerikaanse techproducten.

Het eindrapport van de EFF: