Ondanks de postume eer, erkenning en excuses heeft Alan Turing bij het grote publiek nog steeds niet de bekendheid, beroemdheid en ontzag die hij verdient. Onterecht, want de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks, steeds meer van technologie doordrongen leven, is moeilijk te onderschatten.

Computers, crypto, AI

Het belangrijkst, of in elk geval het bekendst, zijn Turing's theorieën over wat een computer ís, wat die kan en niet kan en in hoeverre de computer menselijke intelligentie kan hebben.

Hij vormde hierover niet alleen abstracte, fundamentele theorieën, maar verzilverde ze door het ontwikkelen van de eerste praktische computers ter wereld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht hij de methodiek en ontwierp de machines om de Enigma-codes van de Duitse marine te kraken. Volgens sommigen heeft de oorlog alleen hierdoor ongeveer twee jaar korter geduurd.

Biologie, chaos en complexiteit

Daarna, en dat is veel minder bekend, stond hij aan de wieg van nieuwe wetenschappelijke disciplines die de complexiteit van een cel, een organisme, de evolutie, het klimaat en talloze andere natuurverschijnselen verklaren.

Turing's sublieme inzicht was dat er simpele, elegante patronen en algoritmes ten grondslag liggen aan de schier onbevattelijke en onvoorspelbare complexiteit van het leven en de natuur.

Wiskunde, informatica, computers, kunstmatige intelligentie, cryptografie, biologie en chaostheorie, you name it, Turing heeft er zijn stempel op gedrukt.

Er is een gelukkig een schat aan verhandelingen, boeken, documentaires en online artikelen over de Turing's leven, ideeën en invloed. En vooral dit jaar zijn er, in zijn thuisland Groot-Brittannië en elders, talloze tentoonstellingen en lezingen.

Bron van inspiratie

Ook in Nederland. In het Centrum Wiskunde & Informatica op het Science Park in Amsterdam wordt vandaag zijn honderdste verjaardag gevierd met de opening van de tentoonstelling Turings Erfenis, die nog tot oktober zal blijven.

Turing's invloed op de wereld is immers blijvend en zijn werk en leven vormen een rijke bron van inspiratie voor steeds meer mensen. Zo kort en tragisch was zijn leven, zo invloedrijk en superbe is zijn erfenis.