Je kent het fenomeen. Oplichters die oudere mensen opbellen, zich voordoen als hun kleinkind die in nood zitten en snel geld nodig hebben. En lijkt het een kansloze missie, veel mensen trappen er nog altijd in. Zo ook in Japan, waar criminelen vorig jaar 17,4 miljard yen (zo'n 130 miljoen euro) wisten te stelen. Dat was volgens politiegegevens in 2007 nog 14,5 miljard yen, meldt PCWorld.

Prooi voor fraudeurs? Japan stevent af op een fikse vergrijzing. Volgens de huidige demografische trend is in 2014 grofweg 40 procent van de populatie 65 jaar of ouder. Ondertussen is 70 procent van de inwoners in Japan die vaste telefoons kopen ouder dan 60.

Lucratieve business dus. Maar Sharps nieuwe oude vaste telefoon gaan de strijd aan. DE UX-AF90CL fax phone, vanaf vrijdag te koop, en de JD-AT80CL landline cordless phone zijn namelijk ontworpen om senioren te waarschuwen voor onbekende bellers.

Bij inkomende gesprekken van onbekende nummers die niet geregistreerd staan in het interne geheugen van de telefoon, treedt de anti-scam mode in werking. Dat wil zeggen rode gloeiende LED-lampen op het scherm en een automatisch bericht voor de beller.

Afschrikken

Daarin de mededeling dat het gesprek wordt opgenomen en de vraag om naam en rugnummer, voordat er eventueel opgenomen wordt. Dat moet fraudeurs afschrikken. Gebruikers kunnen ondertussen met een druk op de knop telefoonnummers toevoegen of blokkeren. Ook anonieme bellers worden naar wens geweerd. Tot slot is er het periodieke waarschuwingsbericht dat gebruikers bij de les moet houden en hulp aanbiedt wanneer ze fraude vermoeden.