Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht wil graag van De Winter weten met welke opzet hij heeft laten zien hoe een ov-chipkaart gekraakt kan worden. Daarom wordt hij aanstaande woensdag verhoord in Utrecht, zo bleek maandag. "Heeft hij dat als journalist gedaan? Of heeft hij dat als weet ik veel wat gedaan?", zegt een woordvoerster van het Arrondissementsparket Utrecht. "Dat maakt verschil in dit land. Dus daar is dat gesprek voor."

Strafbaar feit

Het OM wijst er wel op dat De Winter wel degelijk wordt verhoord als verdachte. "Hij heeft een strafbaar feit gepleegd. Dat betekent ook dat hij rechten heeft", weet de zegsvrouw, die later nog toevoegt dat het officieel om een verdenking gaat. Dezelfde rechten die iedere inwoner van Nederland heeft. Maar het verhoor is er niet om bij De Winter de duimschroeven aan te draaien. "Het gaat erom om gewoon inzicht te krijgen in zijn motieven en zijn betrokkenheid."

Of De Winter wordt vervolgd beslist het OM na het verhoor. "Die beslissing is er nog niet, dat zal de Officier van Justitie daarna doen", legt de woordvoerster uit. "Er zal dus een beslissing komen en die zal denk ik ook van invloed zijn op het verdere vervolg, ook voor de andere journalisten die ongeveer hetzelfde hebben gedaan."

Geen aangifte tegen anderen

Alhoewel De Winter de enige verdachte is, deed hij het onderzoek naar de brakke OV-chip in samenwerking met de NOS, een Webwereld-redacteur, RTV Rijnmond en Powned. Ook een SP-Tweede Kamerlid reisde met een gekraakte kaart om aan te tonen dat het systeem niet deugt.

Het lijkt erop dat er tegen deze anderen geen aangifte is gedaan, als is de zegsvrouw niet helemaal zeker. "Ik weet het niet zeker, maar dat denk ik niet."

Dat schiet De Winter in het verkeerde keelgat: "Het vervelende is dat ik freelancer ben en dus nu onder druk sta. Waar de NOS 175 miljoen budget heeft om ook advocaten van te betalen, heb ik dat niet. Dat betekent dat ik nu al gestraft ben voor het doen van mijn werk. Dat ze alleen achter mij aangaan, lijkt mij laakbaar en moeilijk te verkopen."

Nog 10 aangiftes

Er liggen wel nog tien andere aangiftes naast de aangiftes bij het OM, maar dat zijn geen aangiftes tegen journalisten.

"Die andere aangiftes worden in een iets ander licht gezien want als het niet gaat om journalisten dan heb je dus niet het journalistieke doel om iets aan te tonen."

In al die tien gevallen gaat het om fraude met een ov-chipkaart op naam. Die aangiftes worden op dit moment bekeken door door het OM. "Dus die komen er ook aan", bevestigt het OM. Waarom er maanden nodig zijn om ├╝berhaupt tot een verhoor te komen kan de woordvoerster niet direct uit de doeken doen. De Winter publiceerde in januari dit jaar over het probleem met de kaarten. Het OM wijst er wel op dat het in deze zaak gaat om relatief nieuwe materie, dat zou mogelijk kunnen vertragen.

Ook met anonieme ov-chipkaarten wordt gefraudeerd, maar die worden automatisch geblokkeerd. Het OM liet eerder al weten dat de opsporing van deze anonieme krakers te bewerkelijk is en dat het daardoor weinig zin heeft om aangifte te doen tegen deze krakers.

Update 13.20 uur: Reactie van De Winter toegevoegd in de laatste alinea onder het kopje 'Geen aangifte tegen anderen'.