Het OM eiste vrijdagochtend een geldstraf van politicus Henk Krol wegens het wederrechtelijk toegang verkrijgen tot computersystemen en het downloaden van medische dossiers. De eis is 1500 euro waarvan 750 euro voorwaardelijk. De Officier eiste verder 250 euro van de tipgever van Krol, meldt NU.nl.

'Hacken' met gekregen inlog

Krol kreeg vorig jaar van de tipgever een eenvoudige inlogcode, waarmee hij complete toegang kreeg tot de medische database van duizenden patiënten, Diagnostiek voor U van GGZ. Aangezien de inlog afkomstig was van een psychiater konden gegevens ook worden gewijzigd. Volgens Krol zou het systeem lek zijn en lagen de dossiers 'op straat'.

Krol stelt zelf hoogstens 10 dossiers te hebben ingezien, maar volgens het OM, die zich baseert op logfiles van GGZ, is er 17 maal data gedownload.

Schadeclaim 85.000 euro

"Ik heb in mijn ogen een zo beperkt mogelijk aantal dossiers geraadpleegd. Dat heb ik met één doel gedaan, namelijk dat de beveiliging verbeterd wordt", aldus Krol tegen de rechters.

Krol wilde met de actie de slechte beveiliging van de database aantonen, maar het GGZ was niet blij deed aangifte. In december besloot het OM om Krol te vervolgen. Daarnaast is er inmiddels een civiele schadeclaim van 85.000 euro bij Krol ingediend.

De uitspraak is over twee weken.