In Frankrijk zijn donderdag zeker 70 invallen gedaan bij verdachte gebruikers van het beruchte malwareprogramma Blackshades, meldde de Franse nieuwssite RTL. Direct gingen er geluiden op dat dit ook in andere landen gebeurde, waaronder in Nederland. Op meerdere fora doken gevallen op waar beweerd werd dat ook in ons land de politie, inclusief het Team High Tech Crime, huiszoekingen deden.

Opvallend stil

Maar of dit serieuze gevallen zijn, blijft onduidelijk. Want ook een dag na de invallen blijft het opvallend stil aan de kant van het Openbaar Ministerie en de politie. OM-woordvoerder Wim de Bruin: "Ik ken de berichtgeving, maar ik ga hier niets over bevestigen." Ook of dit op korte termijn wel gaat gebeuren, wil het OM vrijdagochtend niet loslaten. De Bruin: "Dan is de volgende vraag wat 'op korte termijn' is. Ik kan hier niets over zeggen."

Donderdag wees het Team high Tech Crime juist naar het OM. "Wij doen nooit mededelingen over eventueel lopende onderzoeken. Daarvoor moet je bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie zijn", vertelde zegsman Jos Klaren van de Nationale Politie toen.

Remote access tool

Blackshades is een zogeheten remote access tool (RAT ) waarmee sinds 2010 veel schade wordt aangericht. Naast het verzamelen van wachtwoorden van e-mailaccounts, webdiensten, IM-applicaties en FTP-clients is ook het uploaden van malware op afstand mogelijk.

Het geavanceerde malwareprogramma wijzigt zichzelf geregeld zodat het ongrijpbaar blijft voor antivirussoftware. Een licentie op Blackshades kost tussen de 40 en 100 dollar per jaar.