Dat meldt Minister Verhagen van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie doet ‘oriënterend onderzoek’ naar mogelijk strafbare toepassing van de DPI-techniek door telecomproviders. Op basis van de resultaten daarvan kan het Openbaar Ministerie besluiten (nader) strafrechtelijk onderzoek te doen, schrijft Verhagen.

Alleen KPN onderzocht

'Ik hecht er sterk aan dat duidelijk wordt wat er gebeurt en gebeurd is bij het gebruik van Deep Packet Inspection, en of hierbij de regels overtreden zijn,” aldus de bewindsman. Het gebruik van de techniek DPI is op zichzelf toegestaan, maar kent wettelijke beperkingen in de Wet bescherming persoonsgegevens en met het strafrecht, waarin het afluisteren en aftappen van communicatie expliciet wordt verboden. Ook het telefoongeheim is in de Grondwet vastgelegd.

Het Landelijk Parket bevestigt het onderzoek, dat zich toespitst op KPN. Vodafone, dat al langer DPI gebruikt, blijft voorlopig buiten schot. “We hebben een aantal vragen aan KPN gesteld over hoe ze deze technologie gebruiken en wat ze er precies mee doen. KPN moet dat uitleggen, we wachten nog op antwoord,” aldus de woordvoerder van het Parket.

Er is inmiddels ook een aantal aangiftes gedaan door abonnees van strafbaar spioneren met DPI, maar het OM kan nog niet zeggen hoeveel.

OPTA tegen DPI

Eerder was al bekend dat telecomwaakhond OPTA onderzoek doet naar het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) door mobiele operators. OPTA zelf stelde tegenover Webwereld dat DPI een ‘'vergaand en overbodig'. “We vinden heel duidelijk: dat is niet het juiste middel om de verkeersstromen te monitoren,” aldus de woordvoerster van OPTA.

Begin mei pochte KPN Mobile directeur Marco Visser tegenover investeerders dat KPN al maanden DPI gebruikt om precies te meten wat abonnees uitspoken op het mobiele internet. Zo is onder meer het gebruik van WhatsApp onder HI-abonnees precies gemeten. Verder wil de telco DPI inzetten om extra geld te kunnen rekenen voor het gebruik van VoIP-diensten van derden, het zogenaamde ‘tariferen’.

De OPTA trekt samen op met de CBP. Die zal op basis van het feitenonderzoek van OPTA al dan niet overgaan tot een diepgravend onderzoek naar privacyschendingen.