De gemeenteraad van Harenkarspel vergaderde gisteren over een rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). In het rapport komt aan het licht dat VVD-fractieleider Kees Francis e-mailaccounts van raadsleden hackte en zeven maanden lang de e-mails las. Francis kreeg toegang tot de accounts door het standaardwachtwoord te gebruiken.

De raad doet zelf geen aangifte, maar stuurt het rapport door naar de officier van justitie. De officier bepaalt of Francis strafrechtelijk vervolgd wordt voor computervredebreuk. Tine Zwiers (woordvoerder OM) geeft aan dat vervolging afhankelijk is van de omstandigheden. "De officier kan ook zonder aangifte van de gemeenteraad besluiten om de betrokkene te vervolgen. Dit is afhankelijk van het strafbare feit en de omstandigheden. Het OM weegt daarbij het oordeel van de gemeenteraad mee in zijn besluit", vertelt zij tegenover Webwereld.

'Verwacht geen vervolging'

Burgemeester Evert Vermeer verwacht niet dat het OM gaat vervolgen. “Het voorval grijpt voornamelijk in hoe raadsleden met elkaar omgaan. Dat hebben we op een goeie manier onderzocht en open over gesproken. Daarbij is het voor ons nu afgesloten."

Volgens raadslid Gerda Rootjes-De Boer (Algemeen Belang '89) is het voor het eerst in Nederland dat zoiets gebeurt. “BING wees in het rapport al op de straffen die hiervoor kunnen staan, variërend van een geldboete tot gevangenisstraf." Zij wijst verder op de hack bij de provincie Noord-Holland afgelopen september. Hierbij werd de site van de provincie gehackt en kreeg de hacker toegang tot documenten en bestanden. De provincie doet daarbij wel aangifte van computervredebreuk.

Openlijk behandelen

Voor de gemeente Harenkarspel is de zaak hiermee klaar. Burgemeester Vermeer tegenover Webwereld: “De fractievoorzitters waren het unaniem eens om de zaak daarmee af te ronden. Door het openbaar te behandelen hopen we dat het vertrouwen in het openbaar bestuur zo min mogelijk is geschaad. Als zoiets gebeurt dan is het zaak om het zo open mogelijk te behandelen."

De gemeente scherpt daarnaast het ICT-beleid en de Gedragscode Integriteit aan. Rootjes-De Boer gaat haar wachtwoord vaker verwisselen. Toch maakt het volgens haar niet uit dat Francis de account hackte door het standaardwachtwoord te 'raden'. “Ook al heb je een voornaam als wachtwoord of 0000. Het blijft gewoon diefstal."

Van lek tot hack

De zaak kwam aan het licht toen Francis partijgenoten e-mailverkeer liet zien tussen raadsleden van de partij Algemeen Belang ´89. Hieruit bleek dat een VVD´er informatie lekte aan die partij. Francis wilde hiermee het lekken aan partijen binnen de VVD aan de kaak stellen. Door de e-mail te laten zien werd duidelijk dat hij toegang tot de e-mailaccount had.

Francis probeerde de zaak nog binnenskamers te houden door AB '89 zwijggeld en wijziging van politieke standpunten aan te bieden. Die partij ging daar niet op in. Mede op verzoek van de burgemeester trad Francis eind april af als raadslid. In een verklaring meldde hij spijt te hebben van zijn inbraak.