Dat betekent dat er geen Nederlands encryptieverbod in de steigers wordt gezet. De hoofdofficier van Justite in Amsterdam, Jet Hoogendijk, opperde eerder deze week het plan om versleuteling van bestanden te verbieden met als doel digitale kinderporno terug te dringen. Het zou een afschrikwekkende werking hebben en justitie zou verdachten kunnen dwingen hun wachtwoord af te staan voor ontsleuteling.

Parket Generaal moet instemmen

Als een hoofdofficier een dergelijke uitspraak doet, heeft dat niet altijd gevolgen. De mening van de hoofdofficier moet namelijk ook gedeeld worden door het Parket Generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag, legt een woordvoerder van het ministerie van Justitie uit. Als het Parket Generaal het standpunt deelt kan er een voorstel worden gemaakt dat voorgelegd wordt aan de minister van Justitie. Die kan daar dan eventueel een wetsvoorstel van maken.

Maar het Parket Genraal deelt de mening van de hoofdofficier niet. "Het is dus niet het formele standpunt van het OM", doet een woordvoerder van het Parket Generaal uit de doeken. Op de vraag of er verder niets mee gaat gebeuren antwoordt de zegsman: "dat klopt." Er komt dus - als het aan het OM ligt - géén encryptieverbod in Nederland.