"Over het verdere verloop is nog niets bekend", stelt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Er is nog geen datum voor een rechtszitting. De 16-jarige "Jeroenz0r" voerde eind vorig jaar samen met anderen een DDoS-aanval uit op de sites van Visa en Mastercard. Dit omdat de betaalinstanties weigerden donaties voor Wikileaks te verwerken.

Te weinig capaciteit

De jongen werd opgepakt en later weer vrijgelaten. Sindsdien is het onduidelijk wat hem precies te wachten staat. De zaak moet voorkomen bij de rechtbank in Rotterdam, maar wanneer dat gebeurt is nog steeds de vraag. "Het zijn de molens van Justitie die langzaam maar zorgvuldig draaien", aldus de zegsman van het OM.

De rechtbank heeft te weinig capaciteit om alle zaken direct te behandelen. De zaken van verdachten die op dit moment vastzitten krijgen voorrang. "Het is ook simpelweg een markt van vraag en aanbod, en er is doorgaans veel aanbod." Ook de zaak tegen een tweede Nederlandse DDoS'er uit Groningen, die het gemunt had op politie.nl en om.nl om de arrestatie van Jeroenz0r te vergelden ligt nog op de stapel.

'DDoS'en gesneden koek voor OM'

Omdat de DDoS'ers niet vastzitten zijn er geen wettelijke termijnen om de zaken te laten voorkomen. "Het wordt in elk geval dit jaar", zegt de woordvoerder. "Maar ik kan niet zeggen op welke termijn dat kan zijn." De vertraging wordt volgens het OM in ieder geval niet veroorzaakt door te weinig affiniteit met het onderwerp. "Oh nee hoor, voor DDoS'en draait niemand hier zijn hand nog om." Wanneer er meer bekend wordt durft de woordvoerder niet te voorspellen: "Ik zou zeggen, belt u over een maandje nog eens."