Uit de verdwenen pdf zou kunnen blijken waarom Tristan van der Vlis, die in Alphen aan den Rijn zes mensen doodschoot alvorens zichzelf van het leven te beroven, een wapenvergunning kreeg. Eerst verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) dat het document niet was te openen. Vervolgens bleek echter dat het bestand verdwenen was, waarop het OM een extra zoektocht instelde naar het pdf-bestand.

Definitief weg

Het OM meldt nu dat het bestand definitief is verdwenen. Ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die de systemen van de politie nog eens doorlichtte, was niet in staat het document te achterhalen. Om echt zeker te zijn dat het bestand kwijt is, werd ook beveiligingsbedrijf Fox-IT gevraagd voor een second opinion.

"Het NFI en het OM hebben gezamenlijk besloten om Fox-IT te consulteren. Met Fox-IT zijn de onderzoeksaanpak die het NFI heeft gekozen en de eerste resultaten besproken", meldt het OM in een persbericht. "Hiervoor is gekozen vanwege de zorgvuldigheid en volledigheid, omdat het NFI en het OM er zeker van wilden zijn dat er in het onderzoek niets over het hoofd zou worden gezien. Fox-IT had geen aanvullingen op de aanpak van het NFI."

Het OM benadrukt dat het NFI onbelemmerde toegang had tot de systemen van de politie.

Nog steeds onduidelijkheid

Uit het onderzoek blijkt wel dat het "zeer waarschijnlijk is" dat er correct is gehandeld door de medewerker van de informatiedesk die de medewerker Bijzondere Wetten moest informeren over mogelijke bezwaren bij de vergunningsaanvraag. Van der Vlis kreeg een wapenvergunning ondanks het feit dat bij de politie bekend was dat hij ooit was opgenomen in een psychyatrische inrichting.

Volgens het OM is niet te achterhalen of de medewerker Bijzondere Wetten de aanmerkingen heeft gelezen. Ook zal het onbekend blijven of die informatie ├╝berhaupt is verstrekt.

Lees alles over de verdwenen Tristan-pdf in ons dossier.