Als politie, opsporingsdiensten of AIVD een real time tap van sms-verkeersgegevens plaatsen, dan krijgen ze van T-Mobile en Vodafone naast deze verkeersgegevens ook ongevraagd de inhoud van de sms'jes doorgestuurd. Dit omdat beide operators nog geen filter hebben om in real time de verkeersgegevens en de inhoud te scheiden.

De inhoud van telefoongesprekken en sms'jes valt onder artikel 13 van de Grondwet, die het brief- en telefoongeheim onschendbaar stelt.

In het dossier

Voor het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is het ongevraagd ontvangen van de sms'jes echter geen reden om deze data te vernietigen. Sterker nog, de sms'jes komen in het strafdossier van de verdachte terecht, al wordt de inhoud volgens het OM niet gebruikt voor de opsporing zelf.

"Het is beter dat deze gegevens in het dossier zitten dan dat ze ongezien worden weggegooid. Anders is het niet meer te controleren", stelt een woordvoerder van het Landelijk Parket tegenover Webwereld. Het OM doet dit dus juist met het oog op transparantie richting rechter en advocaat van de verdachte, mocht een zaak voor de rechter komen, stelt de zegsman.

Fout bij operators

Evenals de AIVD benadrukt het Parket dat het zelf niet om de extra privacygevoelige informatie heeft gevraagd. Vodafone en T-Mobile gooien het ongevraagd over de heg en moeten daar snel wat aan doen, vindt het OM. De beide operators zijn inmiddels druk om de vereiste filters te installeren.

Eerder bleek al dat de inlichtingendienst AIVD de ongevraagde sms'jes ook niet verwijdert. Volgens de woordvoerster van de organisatie 'kan dat technisch niet'. Wel worden de gegevens sinds kort apart opgeslagen, na kritiek van toezichthouder Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

UPDATE: Vodafone laat weten dat het benodigde filter voor de tapgegevens sinds vanochtend operationeel is. Volgens een woordvoerder was het bedrijf zich al langer bewust van het probleem en werd er aan gewerkt. T-Mobile was niet direct bereikbaar.