Krol zocht in april dit jaar de media op met de aan hem getipte ontdekking dat elektronische patiëntendossiers van de kliniek Diagnostiek voor U makkelijk toegankelijk waren voor onbevoegden. De medische gegevens van duizenden Brabanders, waaronder patiënten met een drugs- of alcoholverslaving. Een eenvoudige pin-code van vier cijfers was de enige beveiliging en was bovendien niet gebonden aan individuele gebruikersaccounts.

Ingelogd en gedownload

Het Kamerlid van 50Plus werd op dat lek gewezen door een lid van zijn partij en heeft het vervolgens zelf onder de aandacht gebracht. Aanvankelijk probeerde hij het wel te melden bij het bewuste medische onderzoekscentrum, maar daar werd zijn alarmsignaal niet direct opgepikt. "Ik kreeg te horen dat ik dit maar schriftelijk moest melden en dat niet zomaar aan de telefoon kon gebeuren", vertelt Krol nu aan nieuwssite Nu.nl.

Vervolgens stapte hij naar Omroep Brabant om het lek aan de kaak te stellen. Daarbij logde hij zelf in, zag dossiers in en downloadde zelfs enkele exemplaren. Van die gedownloade EPD's heeft hij "uit zorgvuldigheid" een kopie gemaakt om de gegevens onherkenbaar te maken, meldt Nu.nl.

OM-besluit

Het Openbaar Ministerie heeft nu besloten hem te vervolgen voor die digitale inbraak bij Diagnostiek voor U. Dat medische onderzoekslab weet hier niets van, vertelt woordvoerster Iris Jansen aan Webwereld. "Wij hebben toen bij de politie aangifte hiervan gedaan."

Directeur Astrid van der Put stelde toen tegenover Webwereld geschokt te zijn "over het feit dat blijkbaar gegevens van een aantal van onze patiënten op illegale wijze zijn ingezien". Het lekkende sitedeel Cyberlab werd toen direct offline gehaald.

Na de aangifte is het aan het OM om een onderzoek in te stellen en al dan niet vervolging in te stellen, legt Jansen nu uit. Dat besluit is dus geveld: het OM gaat over tot vervolging, bevestigt Krol aan Nu.nl. Hij heeft van het OM nog geen formele dagvaarding ontvangen, maar al wel een brief waarin de vervolging wordt aangekondigd.

'Hacker'

Het Kamerlid moet vanwege zijn hacken voor de rechter verschijnen. De 'hacker' vat dit luchtig op: "Ik kan nauwelijks mijn eigen Facebook-account beheren. Zo eenvoudig was het dus". Ook het partijlid van 50Plus dat Krol heeft getipt van het EPD-lek wordt vervolgd. De Kamerfractie van 50Plus bevestigt in een reactie aan Webwereld de brief van het OM, maar onthoudt zich van verdere uitlatingen.