Het omstreden wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat, waar het meer tegenstand kan verwachten. Daarna moet de wet nog langs president Obama, die eerder liet weten niet van plan te zijn de wet te ondertekenen.

De omstreden cybersecuritywet CISPA is bedoeld om Amerikaanse bedrijven te beschermen tegen aanvallen vanuit China, Iran, Noord-Korea en Rusland. Niet om Amerikaanse burgers te bespioneren. Dat zei de belangrijkste indiener van het wetsvoorstel donderdag in een vergadering van het Huis van Afgevaardigden, de republikein Mike Rogers, voorzitter van de commissie Intelligence.

CISPA zou volgens critici, waaronder president Obama, inbreuk kunnen maken op de privacy van burgers. Onzin, vindt een groot deel van de Amerikaanse politici, vooral Republikeinen, meldt persbureau Associated Press.

Niet te controleren of aan te spreken

De privacy van burgers kan geschonden worden omdat bedrijven een vrijbrief krijgen informatie onderling en met overheden te delen zonder dat ze daar op aan te spreken of te controleren zijn. Spil in dat web van informatie wordt de veiligheidsdienst National Security Agency en dat maakt critici wat huiverig. De NSA wordt door de politiek amper gecontroleerd en aangestuurd.

Alleen de al eerder genoemde Intelligence Commission wordt achter gesloten deuren op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de NSA, net zoals dat in Nederland gebeurt met de spottend genoemde Tweede Kamer-commissie “Stiekem", die in besloten sfeer confidentiële informatie krijgt van AIVD, MIVD en andere veiligheidsdiensten.

Obama wil geen grote rol van NSA

Daarom wil Obama dat het ministerie van Homeland Security de touwtjes in handen krijgt. Dat is, anders dan de NSA, een publieke dienst waar meer openheid is over wat wordt gedaan met de informatie. Ook wordt daar in het openbaar rekenschap afgelegd.

De president krijgt in die wens de steun van de commissie van Home Security, waarvan een grote groep Democraten die steun heeft verwoord in een brief aan hun collega's van de Intelligence Commissie. Het Huis van Afgevaardigden veegde zowel de dreiging met een veto door Obama als de argumenten van de groep Democraten van tafel, schrijft The National Journal.

In het debat, donderdag, werden 16 amendementen op het wetsvoorstel behandeld, maar de meesten werden weggestemd. Een van die wijzigingsvoorstellen beperkt het gebruik van de informatie over cyberbedreigingen en potentiele verdachten tot vijf exclusieve gevallen: cybersecurity, onderzoek en vervolging van cybercriminaliteit, bescherming van burgers in levensgevaar, bescherming van minderjarigen tegen kinderporno en in geval van nationale veiligheid.

Begrip 'nationale veiligheid' is rekbaar

Juist dat laatste stuit weer tegen de borst van een aantal politici, omdat dat begrip ten eerste heel rekbaar is en ten tweede wordt vanwege de gevoelige informatie en lopende onderzoeken vaak geen verdere informatie verstrekt, zodat er door de politiek geen controle tijdens en achteraf kan worden gedaan op de juistheid van het hanteren van de term “nationale veiligheid". In aanvang zouden dus alle acties en maatregelen die voortvloeiend uit CISPA onder die noemer kunnen worden geschaard.