Het gerechtshof in Karlsruhe stelt in een vonnis dat internetabonnees hun wlan-aansluiting met passende maatregelen moeten beveiligen. Consumenten moeten daarmee voorkomen dat hun draadloze verbinding misbruikt wordt voor inbreuk op auteursrecht door onbevoegden. Verzuim kan leiden tot een schadevergoeding van maximaal 100 euro.

Default is verboden

De Duitse rechter oordeelde woensdat dat gebruikers eigen wachtwoorden moeten instellen. Zij mogen dus niet de standaardinstellingen gebruiken van de fabrikant van de wifi-apparatuur. Met die verplichting komt het hof terug op een eerdere uitspraak uit 2008 waarin die beveiligingsplicht werd afgewezen.

De zaak is in 2006 aangespannen door de rechthebbende van het liedje Sommer unseres Lebens. Die eist een schadevergoeding van een man die het nummer via zijn wifi-netwerk had aangeboden. Dat gebeurde echter terwijl hij op vakantie was, wat de aangeklaagde kon aantonen. Zijn draadloze netwerk was beveiligd met het standaardwachtwoord van de router. Die beveiliging was te gemakkelijk te omzeilen, oordeelt de rechter nu.

De rechter stelt dat rechthebbenden maximaal 100 euro boete kunnen vorderen als beheerders van netwerken na inlichting hun netwerken open laten staan voor onbevoegden om auteursrechtelijk beschermde bestanden te delen. Het gerechtshof oordeelt dat de bezitter van het netwerk geen schadevergoeding hoeft te betalen voor de auteursrechteninbreuk, omdat hij in dit geval niet de dader van de schending is.

Encryptie niet verplicht

Volgens het hof hoeft de gebruiker echter niet méér te doen dan het wijzigen van het default wachtwoord. Gebruik van de nieuwste beveiligingstechnieken is dus niet verplicht; ook de makkelijk kraakbare WEP-encryptie volstaat.