Een aanbieder van gay pornofilmpjes heeft meer dan 50 mensen voor de rechter gesleept die BitTorrent zouden hebben gebruikt om illegaal materiaal te downloaden en te delen. Daarbij zitten niet alleen individuen die dat daadwerkelijk zouden hebben gedaan, maar ook mensen wiens onbeveiligde wifi-verbinding is gebruikt om de filmpjes te downloaden, schrijft Computerworld. De aangeklaagden werden allemaal opgespoord via het IP-adres.

Het bedrijf Liberty Media Holdings beschuldigt de aangeklaagden van directe piraterij of van het meewerken aan piraterij door nalatigheid. Dat laatste geldt in het geval van het hebben van een onbeveiligde draadloos netwerk, waardoor anderen via dat netwerk torrents konden delen. “Verweerders zijn er niet in geslaagd hun netwerktoegang adequaat te beveiligen", staat in de aanklacht. “Hun nalatige acties boden anderen gelegenheid om onwettig films, beschermd onder copyright, te kopiëren en te delen, daarbij financiële schade toe te brengen aan klager."

Nog geen jurisprudentie

Het is voor het eerst dat mensen worden aangeklaagd voor het bieden van toegang tot onbeveiligde netwerken in samenhang met piraterij. Er is dus geen jurisprudentie, wat de uitkomst onzeker maakt. Volgens de advocaat van twee van de aangeklaagden, Marvin Cable, is het argument van nalatigheid een unicum in de Verenigde Staten.

Omdat nergens in de wet expliciet beschreven staat dat nalatigheid in deze een overtreding of misdrijf is, denkt Cable dat Liberty Media een harde dobber krijgt in het hard maken van dat argument voor de rechter. Mocht de rechter wel meegaan in de argumenten van Liberty Media, heeft dat grote gevolgen voor aanbieders van gratis internettoegang in bijvoorbeeld bibliotheken, cafés, luchthavens en scholen, zegt Cable.

Nieuwe juridische theorie

Volgens de huisadvocaat van Liberty Media, Marc Randazza, is nalatigheid in deze een “nieuwe juridische theorie" waar de rechtbank zijn gedachten over mag laten gaan. “Op zo'n manier ontwikkelt de wetgeving zich nu eenmaal", zegt hij. “Mensen moeten beter weten dan hun draadloze thuisnetwerk onbeveiligd te laten." Randazza zegt dat de gevolgen voor bedrijven en andere organisaties die internettoegang als een service bieden nihil zijn, omdat zij volgens de wet al zijn gevrijwaard voor de acties van gebruikers van dat netwerk.