MKB Nederland is de klachtenstroom zat die bij de brancheorganisatie en Steunpunt Acquisitiefraude binnenkomt over misleiding door Bedrijvengidsonline.nl. MKB stapt naar de rechter als de twee bedrijven achter de zogenaamde gids, Info Site bv en Website Services bv, niet vóór 8 januari hun activiteiten staken en gedupeerden schadeloos stellen. De brancheorganisatie roept gedupeerde ondernemers zich te melden op Ikbenmisleid.nl.

Bewijs voor misleiding

Tros Opgelicht wijdde gisteravond een hele uitzending aan acquisitiefraude, een aanhoudende plaag voor bedrijven. Op verborgen-camerabeelden was te zien hoe ondernemers telefonisch worden misleid door dubieuze verkopers.

Bedrijven worden gebeld door agressieve verkopers die voor een prikkie een prominente plek in een (online) bedrijvengids aanbieden. Vervolgens rolt er uit de fax een ‘overeenkomst’ die er vaak al uitziet als een dwingende factuur. Als de ondernemer onverhoopt tekent, doet hij dat voor een langdurig contract met een hoge prijs per maand. Bij Bedrijvengidsonline.nl zitten slachtoffers vast aan een wurgcontract van 150 euro per maand voor drie jaar.

Deze dubieuze bedrijven schuwen vervolgens niet om met incassobureau's en deurwaarders te dreigen als er niet wordt betaald.

Acquisitiefraude is een hardnekkige plaag die juridisch moeilijk is aan te pakken. Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) meldt regelmatig weer een nieuw offensief om ondernemers te misleiden en geld uit de zak te kloppen. In 2009 regende het bijvoorbeeld klachten over de Gele Bedrijvengids.

400 miljoen schade per jaar

Volgens MKB Nederland kost acquisitiefraude - van spookfacturen tot misleidende aanbiedingen - het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting 400 miljoen euro. MKB lobbyt ook in Den Haag voor een verbreding van de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken, zodat deze dubieuze praktijken beter kunnen worden aangepakt. Tot dan toe luidt het logische advies: wantrouw telefonische verkooppraatjes en vage faxen. Het Steunpunt geeft tips.

Het omstreden bedrijf Website Services exploiteert overigens zelf de site Advertentiefraude.nl, waar het naar eigen zeggen ‘klachten verzamelt en gratis advies geeft’. “Website Services BV, zelf uitgever van een groot aantal bedrijvenzoekmachines in Nederland, werkt zelf ook met verkoopbureaus voor de exploitatie van de door haar ontwikkelde sites en kan vanuit de praktijk zeer gericht en inhoudelijk advies verstrekken. Hieraan zijn geen kosten verbonden, dit in tegenstelling tot andere initiatieven op dit gebied,” aldus de exploitant.

Tientallen 'gidsen'

Info Site bv en Website Services bv waren dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar. De site van Info Site bv is zelfs uit de lucht. Op de server van Bedrijvengidsonline.nl draaien nog tientallen andere ‘gidsen’ waaronder Telefoongids.com, Ondernemersgids.nl en Stratenregister.nl.

Uitzending van Tros Opgelicht over acquisitiefraude: Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.