De mogelijkheid om thuis te kunnen inloggen en het gebruik van verwijderbare media (zoals usb-sticks) baart 30 procent van de Nederlandse bedrijven zorgen. Dit blijkt uit de tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young, waarvoor 598 directeuren, managers en professionals in Nederland zijn ondervraagd.

Het gebruik van draadloze netwerken wordt door een kwart van de ondervraagden als een beveiligingsrisico gezien. Instant messaging-diensten en mobiele apparaten als pda's en Blackberry's staan met elk 16 procent op de tweede plaats.

Cybercriminaliteit is voor Nederlandse bedrijven inmiddels een reëel probleem, zo concluderen de onderzoekers. Meer dan vier op de tien bedrijven (42 procent) had het afgelopen jaar last van een computervirus en meer dan eenderde (37 procent) werd op internet geconfronteerd met illegale diensten en producten. Phishing en digitale spionage staan respectievelijk op een derde en vierde plek.

De genomen beveiligingsmaatregelen zijn soms een vorm van schijnzekerheid, stelt Monique van Otten van Ernst & Young. "Ik ken bedrijven die hun usb-poorten hebben afgeschermd, maar gebruikers gaan dan tóch nog op zoek naar alternatieven. Bedrijven zouden meer aandacht moeten besteden aan het gedrag van mensen."