De privacy- en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is zeer bezorgd over de berichten die vrijdag op WebWereld verschenen over het mogelijke gebruik van het surfgedrag van abonnees door Planet Internet. De provider is een project gestart, zo blijkt uit interne documenten, waarbij het `klikgedrag' van abonnees wordt geanalyseerd om ze daarop `aanbiedingen op maat' te kunnen sturen. Het privacyreglement van Planet Internet maakt geen melding van de analyse van surfgedrag voor het doen van aanbiedingen, zo stelt Bits of Freedom. Wel vermeldt het reglement het `afstemmen van de inhoud van de Planet Internet website op basis van het surfgedrag van abonnees'.

Ondermijning

Bovendien vermeldt het reglement dat geen surfgedrag wordt vastgelegd die mogelijk informatie kunnen geven over gezondheid, ras, seksuele geaardheid, politieke gezindheid of lidmaatschap van een vakvereniging van de abonnee. Bits of Freedom is naar eigen zeggen benieuwd hoe Planet Internet dit beoordeelt bij de veelheid aan websites die zijn abonnees bezoeken. De privacyorganisatie is erop tegen dat providers het surfgedrag van hun abonnees vastleggen. Bits of Freedom wil van het College Bescherming Persoonsgegevens ( CBP) weten of dergelijke opslag en analyse van gegevens van individuele abonnees wettelijk is toegestaan.

Bewaarplicht

Verder meent de organisatie Bits of Freedom dat het verzet van de internetbranche in Nederland tegen een bewaarplicht van verkeersgegevens voor politie en justitie ondergraven wordt wanneer providers voor eigen doeleinden al grote hoeveelheden gegevens gaan opslaan. Ook de Consumentenbond is van plan het CBP (de voormalige Registratiekamer) te vragen de handelwijze van Planet Internet te toetsen aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De Consumentenbond vindt dat expliciete toestemming voor het gebruik van surfgegevens gevraagd moet worden. Het is nog niet bekend of het College daadwerkelijk een onderzoek gaat instellen. Planet Internet is niet bereid om inhoudelijk te reageren om het uitgelekte document.