Dat is de conclusie van Roaring Penguin Software dat het e-mailverkeer afkomstig van de drie grootste gratis webmailaanbieders (Yahoo, Hotmail en Gmail) gedurende drie weken analyseerde (pdf). Op zeker vijf van de onderzochte dagen was 25 procent (of meer) van de mails afkomstig van Gmail spam. Hotmail (maximaal 18 procent spam) en Yahoo (maximaal 13 procent) doen het naar verhouding beter.

Het aandeel van Gmail in de totale hoeveelheid spam afkomstig uit de VS steeg van een half procent aan het begin van de onderzochte periode naar net iets minder dan 2,5 procent op de laatste dag. Voor de drie providers samen steeg het aandeel in het spamaanbod van iets meer dan 2 procent (eerste dag) naar iets minder dan 4 procent (laatste dag). Op de 'slechtste' dag bedroeg dat percentage zelfs 4,5 procent.

Gmail is populair onder spammers vanwege het beleid om het originele IP-adres waarvandaan de mail wordt verstuurd, niet te vermelden in de mail. Omdat systeembeheerders en de makers van spamfilters de IP-adressen van Gmail niet snel op een zwarte lijst zullen zetten, is de kans voor spammers daardoor groter dat hun berichten de inboxen van geadresseerden bereiken. Eén kanttekening: hoewel systeembeheerders en de beheerders van spamfilters terughoudend zijn met het blacklisten van diensten als Gmail, gebeurt het wel degelijk af en toe dat de Gmail-servers op de zwarte lijst terecht komen.

Gratis maildiensten mogen zich 'verheugen' in een toenemende populariteit onder spammers, sinds de captcha-beveiliging van deze services is gekraakt. Spammers zetten inmiddels bots in die in staat zijn om zich aan te melden voor een account bij Gmail, Hotmail of Yahoo. Dergelijke automatisch verkregen adressen gebruiken de spammers vervolgens om hun junkmail te versturen. Luie spammers kunnen gebruikmaken van bendes die op grote schaal geregistreerde accounts leveren.

Bron: Techworld