Zoals Webwereld maandagochtend meldde is onderzoeksjournalist Brenno de Winter binnen de overheidsdiensten en de politiekorpsen in een intern memo beschuldigd van onder meer het voornemen de ICT-systemen te hacken en overheidsgebouwen binnen te dringen met valse papieren.

Naar nu blijkt zijn de memo's gebaseerd op onjuiste informatie en is van hogerhand naar alle ministeries en politiediensten een nieuwe memo gestuurd met de opdracht de oude memo's te vernietigen.

Adresgegevens openbaar gemaakt

Maar De Winter is daarmee nog niet klaar. "Er komt een onderzoek naar de bron van die onjuiste informatie en de uitkomsten daarvan wil ik van minister Opstelten hebben", zegt De Winter tegen Webwereld. "Opstelten heeft wel wat uit te leggen. Op een dergelijke manier wordt mij het werken onmogelijk gemaakt. Bizar."

Onder de indruk van intimiderende beveiligers is De Winter niet, zegt hij. "Dat ben ik inmiddels wel gewend. Daar wordt ik niet warm of koud van." Boos maakt hij zich wel over het feit dat zijn adresgegevens door heel de Rijksoverheid zijn gegaan, en ook landelijk circuleert binnen de politie. "Daar worden ze in mijn omgeving wel zenuwachtig van."

'Overheidsintimidatie loopt op'

Het steekt De Winter dat niemand binnen het Rijk of de politie heeft gecheckt of de informatie in de rondgestuurde memo's wel klopt. "Een telefoontje is zo gepleegd, maar niemand heeft de moeite genomen."

De overheidsintimidatie loopt jaarlijks op, zegt hij. Vorig jaar werd er al op de man gespeeld tijdens een door het Team High tech Crime gesponsorde editie van TekTok, waar De Winter al eerder was gevraagd een gesproken column te presenteren. Dat ging op aandringen van de politie niet door. "Het intimideren begint een patroon te worden", zegt De Winter.

Update 13.07: Gerard Schouw, D66-Kamerlid, gaat Kamervragen stellen aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Dat meldt The Post Online. Schouw wil onder meer weten waarom alle ministeries voor De Winter zijn gewaarschuwd, of dat ook in het geval van andere journalisten is gebeurd en waarom de persoonsgegevens van De Winter werden gemeld in memo's.