De ICO, het Britse orgaan dat de bescherming van informatie bewaakt, gaat in samenspraak met zijn Ierse collega onderzoek doen naar het geruchtmakende experiment van Facebook om de nieuwsfeed van gebruikers te manipuleren. Dat experiment had volgens Facebook ten doel de emotionele stemming van gebruikers te meten aan de hand van positieve of juist negatieve berichten van anderen in je tijdlijn.

Ieren wachten op antwoord van Facebook

De ICO zegt tegen The Register onder meer: "We zullen in gesprek gaan Met Facebook, in samenwerking met de Ierse databeschermingsautoriteit, om meer te weten te komen over de situatie." De Ieren zeggen al contact te hebben gelegd met Facebook vanwege "de privacy-aspecten, inclusief de toestemming van gebruikers, in dit onderzoek. We wachten nu op een inhoudelijk antwoord."

Dat de Ieren erbij worden betrokken is wel essentieel. Doordat Facebook is gevestigd in Ierland is de Ierse privacywaakhond degene die als leidende organisatie een eventueel Europeesbreed onderzoek moet doen. Zo ver is het nog niet, maar de inleidende vragen zijn nu als eerste stap wel gesteld.