In het eerste kwartaal is het aantal phishing-sites explosief gestegen. Experts van McAfee constateerden een stijging van 784 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2006. Dit blijkt uit onderzoek van McAfee Avert Labs.

Opvallend is dat het gebruik van botnets (computernetwerken van door hackers gekaapte pc's) fors is gedaald. "Dit is tegen de verwachtingen in", reageert Jeff Green van McAfee Avert Labs.

Vorige week constateerde het Nederlandse Govcert al in zijn trendrapport Cybercrime dat botnet-netwerken steeds kleiner worden. Hackers vallen minder op als ze opereren met botnet-netwerken die bestaan uit 'slechts' enkele duizenden computers.

Spam

Een andere trend die de experts van McAfee in het eerste kwartaal hebben waargenomen is de opmars van plaatjesspam. Veel spamberichten adverteren tegenwoordig via afbeeldingen voor aandelen, medicijnen en universitaire diploma's. Dit heeft tot gevolg dat het ontvangen van spam veel meer bandbreedte kost. Een spambericht met plaatjes kan drie keer zo groot zijn als een 'normaal' spambericht.

Toch is de omvang van het spamprobleem ongeveer gelijk gebleven vergeleken met een jaar eerder, aldus de onderzoekers. In het eerste kwartaal bestond gemiddeld 65 procent van alle e-mails uit spam. Onlangs daalde dit percentage iets.

Tot slot is in het eerste kwartaal het aantal pc's dat besmet werd met rootkits met ongeveer 10 procent gestegen tot naar schatting 200.000.

Video's

De beveiligingsdeskundigen voorzien voor het tweede halfjaar een trend waarbij internetcriminelen het voorzien hebben op bezoekers van video- en sociale netwerksites zoals Youtube en Myspace.

De verwachting is dat criminelen op dergelijke sites video's zullen publiceren waarbij ze slachtoffers proberen te maken. Een voorbeeld daarvan is de website van een Franse rockband die werd misbruikt om een Trojaans paard te installeren bij bezoekers die met een ongepatchte versie van Quicktime de video bekeken.

Verder maken de deskundigen zich zorgen over het grote aantal softwarelekken. Microsoft heeft in de eerste helft van dit jaar 35 beveiligingsbulletin uitgebracht waarvan er 25 kritiek waren of er negen belangrijk werden genoemd. In dezelfde periode vorig jaar kwamen er van Microsoft 32 beveiligingsupdates uit waarvan er 19 bestemd waren om kritieke lekken te dichten en tien voor 'belangrijke' lekken.