Een team van onderzoekers van de universiteiten van Oxford, Berkeley en Geneve hebben een methode ontwikkeld waarbij met behulp van EEG-headsets bepaalde informatie uit de hoofden van dragers kan worden gefilterd. Persoonlijke gegevens zoals pincodes, credit cards, geboortedata en geboorteplaatsen worden in sommige gevallen na het bekijken van beeldmateriaal bekend, meldt Wired.

Headsets onderscheppen info uit hersengolven

Voor de proef gebruikten de onderzoeker een door Emotiv ontwikkelde EEG-headset. Bij het raden naar iemands pincode moest de proefpersonen na het dragen van deze speciale headset herhaaldelijk naar een scherm kijken. Daarop werden vervolgens beelden van pinautomaten, pinpassen en cijfers in willekeurige volgorde getoond en gingen de onderzoekers cijfer voor cijfer op zoek naar de pincode.

Volgens de onderzoekers werden pincodes in 20 procent van de gevallen in één poging gevonden. Locaties kwamen bij 30 procent van de proefpersonen direct naar boven, banken 30 procent en de exacte geboortedata was zelfs in 60 procent van de gevallen juist.

'Risico voor de toekomst'

De gebruikte techniek werkt door middel van de zogeheten P300-golven. Daarbij treedt een mechanisme op in de hersenen dat geactiveerd wordt als een relevante gebeurtenis bewust wordt verwerkt of herkend. De onderzoekers noemen de populaire headsets, die ook bij games worden gebruikt, een potentieel gevaar bij toekomstige applicaties die ze als spyware zouden kunnen toepassen.

De studie is een eerste poging om potentiële veiligheidsrisico's bloot te leggen in het gebruik van EEG-headsets: On the Feasibility of Side-Channel Attacks with Brain-Computer Interfaces