Het Tor-netwerk breidt zich uit met chatten. Tenminste, als het aan de makers ligt. Onder de noemer van project ‘Attentive’ werkt de 'onkraakbare' anonieme surfdienst aan een eigen chatprogramma. Deze moet aftappen door NSA-achtige instanties onmogelijk maken. Tor mikt qua gebruikers dan ook op activisten die strijden tegen intimidatie, geweld, criminaliteit en corrupte autoriteiten.

Daarbij maakt het chatprogramma gebruik van hetzelfde principe als Tor (The Onion Router), dat anoniem websurfen mogelijk maakt door verkeer via een netwerk rond te pompen. Ook in Nederland weten surfers de dienst inmiddels aardig te vinden.

Onderdeel van de Tor-browser

De instant messaging-software zal worden toegevoegd aan de Tor Browser Bundle. Met die bundel is het Tor-netwerk gecombineerd met de Firefox-browser, een oplossing die de lastige installatie en configuratie van Tor vereenvoudigd.

Het project is in juni van dit jaar opgestart. De ontwikkeling van het chatprogramma loopt naar verwachting nog tot mei 2015. Tor-ontwikkelaars over de hele wereld kunnen meedoen. Samen moet gekeken worden welke huidige chatclient als basis kan dienen voor Tor-chat. Er wordt gedacht aan Pidgin en Instantbird.

Het programma krijgt in ieder geval een simpele gebruikersinterface met – naast Engels - ondersteuning in de talen Farsi, Frans, Spaans, en Arabisch.