“De politiek, en met name de Kamer, blijkt slecht op de hoogte te zijn van de ins en outs van de voor Nederland zo belangrijke online sector. Men maakt structureel gebruik van achterhaalde begrippen, trekt verkeerde conclusies of raadpleegt de verkeerde deskundigen”, zegt Michiel Steltman, de voorzitter van de Dutch Hosting Providers Association (DHPA) op bloggerssite Blogit. De politiek praat juist niet met de bedrijven die middenin die online economie staan, voegt hij eraan toe.

Steltman reageert met name op de huidige discussie over PRISM en andere overheidsprojecten die toegang hebben of forceren tot data van burgers. “De gebrekkige kennis van zaken leidt tot onzinnige initiatieven, zoals het voornemen tot een bezoek aan AMS-IX om te zien of daar sprake zou zijn van afluisteren”, sneert Steltman.

'Tweede Kamer controleert AIVD onvoldoende'

Hij zegt dat de data die wordt verzameld geregeld is via wetten die door de Tweede Kamer zelf zijn vastgesteld. “De uitvoering werd, naar nu blijkt, onvoldoende gecontroleerd. De DHPA stelt dan ook dat de Kamer haar aandacht moet verschuiven van het afluisteren zelf naar het gebruik en de beveiliging van de verkregen gegevens.”

De voorman van de DHPA pleit voor een dialoog tussen de Nederlandse online sector en de politiek. Daarnaast moet de Tweede Kamer zijn kennis vergroten om adequaat mee te denken aan oplossingen. “De DHPA is bij uitstek de gesprekspartner die de belangen en afwegingen kent tussen handhaving en opsporing enerzijds, en het borgen van privacy , informatiebeveiliging en vertrouwen van afnemers anderzijds.”

Steltman wil sessie met Tweede Kamer

Steltman wil om tafel met de politici, "het liefst dit najaar al in een sessie in een zaaltje zoals Bits of Freedom dat enkele maanden geleden heeft gedaan met Tweede Kamerleden", zo laat hij aan Webwereld weten. "Nu is het contact heel moeizaam, men weet niet helemaal wie wij zijn en waar we voor staan. En onbekend maakt onbemind."

Steltman zegt dat de hostingbranche broedt op meer plannen en acties, maar dat die "eerst nog in een meer concreet jasje moeten worden gegoten. Maar er komt zeker een vervolg op."

Update 16.58: Commentaar Steltman in de laatste alinea's toegevoegd.