De bende heeft ingebroken in bestanden van banken en op andere manieren privé-gegevens van klanten achterhaald, meldt de Times . Op basis hiervan konden nieuwe bankpassen of creditcards worden besteld, waarmee de rovers vervolgens dure juwelen, elektronica en euro's kochten.

Slachtoffers

Barclays Bank zegt al veel fraudegevallen te hebben achterhaald, waarmee diefstal van tenminste 700.000 euro is voorkomen. Barclays weigert verder commentaar te geven, zolang het onderzoek nog duurt, maar inspecteurs van de Dedicated Cheque and Plastic Crime Unit vrezen dat er nog veel meer slachtoffers zijn.

Volgens Keith Harrington van de antifraude-eenheid waren de cyberdieven vooral gespecialiseerd in het 'overnemen' van een bankrekening: door privé-gegevens te verzamelen, konden zij in naam van de klant bijvoorbeeld een nieuwe bankpas en pincode bestellen. "Dat gebeurt in enkele dagen. Dus voordat iemand iets doorheeft, hebben de dieven het geld in spullen omgezet en zijn die alweer verkocht", aldus Harrington.

Junk Tenminste tien mensen zijn slachtoffer van de nieuwe oplichtingpraktijken geworden. Van een van hen, een 57-jarige it-manager, hebben zij bijna 90.000 euro aan spaarcenten buitgemaakt en uitgegeven bij een juwelier in Barcelona. Vermoedelijk hebben de dieven eerst een junk ingezet om met een valse identiteitskaart een nieuwe bankpas en pincode op te halen bij het postkantoor. Het slachtoffer heeft zijn geld inmiddels teruggekregen van Barclays.