"Wegens de toegenomen hoeveelheid fraude is het aanmaken van donaties en fooienpotten tijdelijk gesloten om extra controles door te voeren", wordt gemeld als iemand een transactie wil uitvoeren. Tegoeden kunnen nog wel worden uitbetaald. De site werd onder meer gebruikt voor donaties aan Wikileaks.

"We worden aangevallen door frauduleuze personen", zegt mede-oprichter Alper Çugun. "Doorgaan met betaalverkeer zorgt voor kosten en risico's die niet aanvaardbaar zijn." TipiT wordt onder meer gebruikt worden om betalingen te doen met gestolen creditcardgegevens.

Mrplowking

De makers van TipiT werken aan een oplossing om de frauduleuze transacties te weren. De laatste 'fooi' werd 47 uur geleden gegeven, 14,71 euro voor ene 'kensoh' door 'mrplowking'. Çugun durft niet te voorspellen wanneer de site weer volledig opengaat.

Site-eigenaren kunnen met TipiT een button op hun site zetten waarop bezoekers kunnen klikken om een bijdrage achter te laten. Het trouwe publiek van de site kan zo zijn waardering laten blijken voor de content die er gepubliceerd wordt. Er kan betaald worden via creditcard en iDeal, ook PayPal wordt ondersteund. De startup ging in februari 2008 van start.

Investeerder

In september 2009 kreeg de startup een onbekend investeringsbedrag van de Dutch Creative Industry Fund. Ook Webwereld-uitgever IDG maakt deel uit van die investeerdersclub.

Met behulp van onder meer TipiT haalde klokkenluidersite Wikileaks de afgelopen maand honderduizenden euro's in om de site draaiende te houden.