Het Amerikaanse bedrijf Equifax heeft een website voor volwassenen opgezet om de kaart te demonstreren.

Automatisch inloggen

Aspirant-gebruikers van de Over 18 I-Card moeten uitvoerig aantonen dat zij zijn wie zij beweren te zijn. Als zij eenmaal in het bezit zijn van een I-Card, kunnen zij er automatisch mee inloggen op websites, zonder wachtwoorden of gebruikersnamen te hoeven onthouden. De gegevens worden opgeslagen op de eigen computer en in digitale id-diensten als Windows CardSpace of Azigo.

Volgens Steve Ely van Equifax gaat het in deze fase nog niet om het binnenhalen van consumenten. Zo zijn er nog weinig sites waarop zij met de leeftijdspas terechtkunnen. Ely hoopt vooral eerst site-eigenaren over de streep te halen, voordat er marketingbudget wordt besteed aan consumenten. Volgens hem is de I-Card extra aantrekkelijk omdat deze ook fraude bij webwinkels kan tegengaan.

Groter plan

De nieuwe kaart van Equifax, gespecialiseerd in onderzoek naar de kredietwaardigheid van consumenten, is onderdeel van een groter plan voor een digitale identificatiestandaard. Dit is ook het streven van de non-profitorganisatie Information Card Foundation (ICF), waarin naast Equifax grootheden als Microsoft, Google, Oracle en PayPal deelnemen.

Jeugd illegaal op Hyves

Vorige week stelden twee PvdA-leden nog Kamervragen over het feit dat jongeren zich massaal illegaal op sociale netwerken bevinden, omdat hun leeftijd nooit is vastgesteld of hun ouders toestemming hebben gegeven, zoals vereist in Artikel 5 van de Privacywet.

Tegenover Emerce reageerde Hyves dat het voldoet aan de wet en privacyrichtsnoeren. De profielensite acht zichzelf niet verantwoordelijk om te controleren of jongeren liegen over hun leeftijd. Ook andere sociale netwerken benadrukken dat sluitende leeftijdscontrole niet mogelijk is.