"Laten we er geen doekjes om winden, identiteitsdiefstal is echt", waarschuwde Avivah Litan, vice-president en onderzoeksdirecteur bij Gartner, tijdens de RSA-beveiligingsconferentie. "In 2004 waren naar schatting zo'n 9,4 miljoen Amerikaanse burgers op een of andere manier slachtoffer van identiteitsdiefstal." De marktvorser constateert een groei in het aantal gevallen van identiteitsdiefstal en merkt dat dit besef ook bij het bedrijfsleven begint door te dringen.

Meer phishing

Litan constateert dat criminelen meer gebruikmaken van phishingtrucs, waarbij een gebruiker wordt overgehaald belangrijke gegevens af te geven. "Creditcardfraude is min of meer aan het verdwijnen", aldus de onderzoeker. "De detectie op frauduleuze transacties wordt steeds beter en dus zoeken criminelen een andere aanpak." Deze andere aanpak blijkt voor de criminelen hun vruchten af te werpen. Op phishinhmailtjes blijkt door ontvangers `goed' te worden gereageerd. Zo'n drie procent van de ontvangers klikt op een link in het bericht, terwijl zeker 1,78 miljoen Amerikanen daadwerkelijk informatie afgeven.

Maatregelen

Om de problemen op te lossen, moet volgens Litan hard worden gewerkt aan de beveiliging van het hele systeem. Daarnaast zou er meer controle bij de dienstverleners moeten plaats vinden op verdachte transacties. Ook zouden de standaard gebruikersnaam en wachtwoord door iets sterkers moeten worden vervangen.