Sociale netwerksites zijn een bron van waardevolle informatie. Uit een onderzoek van Viadeo, een online sociaal netwerk voor zakelijk gebruik, dat werd gehouden onder 2400 personen, is gebleken dat maar liefst 31 procent van alle leeftijdsgroepen persoonlijke informatie online plaatst. Deze informatie varieert van persoonlijke berichten tot foto's van feestjes en gebeurtenissen.

Uit dat zelfde onderzoek is gebleken dat één op de vijf werkgevers online zoekt naar gegevens over potentiële werknemers. De gevonden informatie werkt daarbij zelden in het voordeel van de sollicitant; slechts 13 procent van de slachtoffers van online 'onderzoek' worden uitgenodigd op basis van de gevonden informatie. Bij confrontatie met dit gegeven bleek de meerderheid van de ondervraagden zich niet bewust te zijn van het feit dat het online plaatsen van informatie een nadelig effect zou kunnen hebben op een toekomstige carrière.

Inbreuk op privacy

Op dit moment worden er nog geen maatregelen genomen tegen deze vorm van informatievergaring door werkgevers, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Volgens John Carr, voorzitter van de Britse Children's Charities' Coalition on Internet Safety plegen werkgevers die op een dergelijke manier informatie inwinnen inbreuk op de privacy van sollicitanten.

Carr zegt daarover in de Guardian: "Wanneer mensen informatie op een website plaatsen zoals een foto van een feestje, dan doen ze dit om het aan hun vrienden te laten zien. Ze plaatsen de foto's niet met de intentie om deze aan een toekomstige werkgever te laten zien. Het gebruik van deze informatie op een andere manier dan waarvoor deze bedoeld is, is dan ook onrechtmatig."

Carr noemt het gebruik van informatie onrechtmatig, maar of het daarnaast ook daadwerkelijk onwettig is moet nog worden uitgezocht. Volgens een woordvoerster van The Information Commissioner's Office (ICO), de Britse privacy waakhond, is het een lastig onderwerp: "Het is in de wet niet toegestaan om informatie van een persoon te gebruiken zonder het medeweten van die persoon. Maar wanneer iemand een foto of andere informatie plaatst op een publiekelijk toegankelijke site, is het de vraag of deze informatie zonder medeweten wordt gebruikt."