Apple geeft schoorvoetend toe dat zijn cloudbeveiliging toch niet optimaal is. In gesprek met The Wall Street Journal over de zaak geeft Apple-baas Tim Cook toe dat Apple meer had kunnen doen om mensen bewust te maken van het gevaar van hackers en het belang van sterke wachtwoorden.

Gericht op mensen

Dit naar aanleiding van het iCloud-schandaal, waarbij hackers na een gerichte aanval naaktfoto's van talloze beroemdheden bemachtigden en verspreidden. Cook wijst er desondanks op dat Apple's belangrijkste beveiligingsmaatregelen in de toekomst mogelijk meer gericht op mensen dan technologisch van aard zijn.

Toch, om dit soort schandalen in de toekomst te voorkomen, scherpt het bedrijf zijn security aan. Volgens Cook krijgen iCloud-gebruikers binnen twee weken push notificaties via e-mails wanneer iemand een wachtwoord veranderd, iCloud-data terugzet op een nieuw apparaat of wanneer er een apparaat voor het eerst inlogt op een iCloud-account. Allemaal beveiligingsmaatregelen die toch niet bepaald nieuw zijn.

Tweefactor-authenticatie

Wat betreft de veelbesproken tweefactor-authenticatie is er ook nieuws. Omdat gebruikers tot dusver nauwelijks gebruik maken van deze functionaliteit, gaat Apple hen voortaan aanmoedigen dat toch te doen.

Apple geeft daarnaast zijn mobiele gebruikers in de aanstaande iOS-versie 8 de optie om tweefactor-authenticatie in te voeren voor gekoppelde iCloud-accounts. Hetzelfde geldt voor de toegang tot iTunes vanaf een nieuw apparaat.

Lees ook: iCloud-schandaal is volgende week vergeten