Het gaat om een eenmalige registratiebijdrage van 5 dollar. De gedachte achter deze vergoeding is volgens de blog van product manager Gregor Hochmuth het verbeteren van de beveiliging: “De registratiebijdrage is bedoeld om de strijd aan te gaan met frauduleuze add-ons in de add-on galerij en om daarmee de activiteiten van ontwikkelaars met slechte bedoelingen de kop in te drukken”.

Gebruikersgegevens

De betaling van de bijdrage geschiedt via Google's eigen online-betaaldienst Checkout. Die koppelt betalingen aan een credit card. Hierdoor komen er meer gegevens beschikbaar over de ontwikkelaar. Andrew Storms, director of security bij nCircle Security: “Door de bijdrage te vragen, komt Google meer te weten over de persoon die de bewuste add-ons indient en daarmee krijgt de ontwikkelaar direct een stukje geloofwaardigheid."

"Daarnaast creëert het direct een soort van drempel. De registratiekosten zijn zo laag dat de meeste ontwikelaars daar wel overheen kunnen stappen, maar hoog genoeg om een last te vormen voor hackers die telkens nieuwe accounts moeten aanmaken omdat hun vorige account is geblokkeerd in verband met boosaardige add-ons."

Alleen voor nieuwe ontwikkelaars

De nieuwe betaalstructuur geldt volgens Hochmuth overigens niet voor ontwikkelaars die reeds een account hebben en al een Chrome add-on of theme hebben geupload. Die reeds actieve Chrome-ontwikkelaars zullen niets merken van de veranderingen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars de registratiekosten in principe eenvoudig terugverdienen wanneer de Chrome Web Store later dit jaar z’n deuren opent, aangezien men dan geld kan vragen voor specifieke add-ons.

Google heeft net een preview vrijgegeven van die app store voor zijn browser. Ontwikkelaars kunnen experimenteren met die preview voordat de webwinkel later dit jaar officieel wordt gelanceerd. Met behulp van de winkel kunnen ontwikkelaars hun add-ons, themes en web apps voor de browser verkopen of gratis distribueren.

De minimum, door Google-bepaalde, prijs voor een add-on, theme of web app is 1 dollar 99 (los van de mogelijkheid om géén kosten te rekenen). Van die verkoopprijs vangt Google 5 procent, naast een transactiebijdrage van 30 cent voor iedere download en betaling. Een ontwikkelaar die 1 dollar 99 vraagt voor een extensie ontvangt dus 1,59 dollar per download. Daarnaast is het mogelijk om maandelijkse of jaarlijkse abonnementen aan te bieden voor add-ons, zodat ontwikkelaars terugkerende inkomsten kunnen genereren.

Geen primeur

Google is overigens niet de eerste open-source browser die gebruikers in staat stelt geld te verdienen aan hun add-ons. In juli 2009 lanceerde Mozilla een project waarbij ontwikkelaars een 'Contribute'-knop kunnen plaatsen in het installatieproces voor hun addon. Door te klikken op die knop kunnen gebruikers een (vrijwillige) financiële bijdrage leveren. Mozilla ziet echter geen cent van deze betalingen, welke gebruikers gezamenlijk al meer dan 42 duizend dollar hebben opgebracht in de eerste vier maanden na lancering.