In navolging van Groot-Brittannië, wil ook Australië illegale downloaders een internetverbod opleggen. De Australische overheid wil daarbij een 'three-strikes-out'-systeem hanteren.

Overheden geven toe aan industrie

Meer en meer Westerse landen kiezen voor betere bescherming van de auteursrechten in ruil voor beperking van de vrijheid van de internetter. Frankrijk deed als eerste land concessies door illegale muziekdownloaders aan te pakken in ruil voor de opheffing van DRM en het sneller uitbrengen van bioscoopfilms op dvd.

Daarna was het Groot-Brittannië dat volgens een 'three-strikes-out'-beleid illegale downloaders van het internet weert nadat ze drie keer in overtreding zijn gegaan bij inbreuk op geldende auteursrechten.

Australië onderzoekt momenteel de voorgenomen maatregelen van Groot-Brittannië. Volgens het Australische Music Industry Piracy Investigations (MIPI) zijn zij een jaar bezig deze maatregel er door te krijgen. Onder druk van de muziekindustrie, die al tijden probeert klantgegevens van Australische peer-to-peer gebruikers te achterhalen, onderzoekt minister van Communicatie Stephen Conroy nu de plannen van het Verenigd Koninkrijk.

ISP's willen geen politieagent spelen

De Australische internetproviders zien de nieuwe wetgeving vooralsnog niet zitten. "Wij als providers zijn niet de instantie die moet toezien op naleving van het auteursrecht", zegt president van de National Internet Industry Association bij monde van Peter Corones. "ISP's zijn slechts een doorgeefluik."