De waarschuwing staat in de licentieovereenkomst van het malware-pakket Zeus, een Trojaans Paard dat virusbestrijder Symantec 'Infostealer Banker-C' noemt, zo bericht The Register.

'Licentieovereenkomst'

Deze malware wordt verkocht aan de digitale onderwereld. De Russische makers willen hun inkomsten beschermen door na-aperij minder aantrekkelijk te maken. De 'auteursrechtelijke bescherming' moet voorkomen dat de malware wordt gekopieerd en doorverkocht.

Op een blog tonen veiligheidsonderzoekers van Symantec screenshots van de 'licentieovereenkomst' voor Infostealer Banker-C. Klanten moeten beloven de code niet te verspreiden en er geen reverse engineering op toe te passen. Ook betalen ze een bedrag voor eventuele updates van het product, hoewel er geen bugs worden hersteld.

Straf voor namakers

Symantec-onderzoeker Liam O'Murchu noemt dit "typische bepalingen voor een softwareproduct, legaal of illegaal". Het meest opmerkelijk is de straf die namakers van de code staat te wachten: "Bij overtredingen van de bepalingen in deze overeenkomst verliest de klant alle technologische ondersteuning. Bovendien zal de bot-code onverwijld naar antivirusbedrijven gestuurd worden".

Ondanks deze waarschuwing ontstond daags na de release van de malware een levendige handel in kopieën. "Je kunt tegenwoordig niemand meer vertrouwen in de onderwereld", besluit Symantec-onderzoeker O'Murchu ironisch.